“På Ictech matchas rätt konsult med rätt uppdrag. Då blir jobbet bra utfört.”

Clas är den typiska ingenjören. Han brinner för teknik och pysslar gärna med datorer även utanför arbetstid. Med 20 års erfarenhet av branschen har han ofta en ledande roll på Ictech där han bidrar med sin enorma kunskap inom mjukvaruutveckling och sitt intresse för teknik i framkant. Men det är klart. Inte alla ingenjörer dyker med tuber för att få se vackra fiskar som kontrast till den tekniktunga vardagen. Det gör Clas gärna.

Hej Clas! Du har 20 års erfarenhet inom mjukvaruutveckling och jobbar just nu som systemarkitekt på Ictech. Vad gör du om dagarna?

Oftast jobbar jag med utveckling av mjukvara eller att förbättra systemarkitekturen. Det innefattar teknisk design, C-programmering, att vara uppdaterad på utvecklingen och att skriva en hel del dokument. Man kan säga att jag ser till att den gigantiska mängd kod som skrivs hänger ihop. I min roll som systemarkitekt handlar det mycket om att ha ett helikopterperspektiv. Det kräver en överblick över mjukvaran, hur den skrivs, vem som testar den och vilken kvalitet den har, så fordonet faktiskt gör det den ska.

Vad är det som gör system- och mjukvaruutveckling så roligt?

Jag tycker att det är kul när det händer saker. Det är bra ös just nu vad gäller utveckling – allt ifrån cybersäkerhet till självkörande bilar, elektromobilitet och batteridrivna fordon. De senaste åren har det hänt mycket på många olika fronter. Inte minst inom fordonsindustrin har man satsat väldigt hårt och här i Göteborg har man sedan länge satsat mycket på säkerhet. Jag har haft turen att få vara med i projekt som håller på med utveckling inom de här teknikområdena, det går framåt, och det tycker jag är riktigt kul. 

”På Ictech matchas rätt konsult med rätt uppdrag. Då blir jobbet bra utfört”, säger Clas på Ictech.

“På Ictech hejar alla på alla och det finns inte någon jobbig hierarki. Vi ser varandra för de människor vi är.
Det är verkligen något jag gillar med Ictech.”

Clas Lusth, Systemarkitekt på Ictech

Cybersäkerhet, självkörande bilar och elektromobilitet. Det märks att du har ett stort teknikintresse. Är du en typisk ingenjör?

Ja, jag är nog den typiska ingenjören. Jag är lika teknikintresserad utanför jobbet som i jobbet. Jag brinner mycket för teknik i största allmänhet och älskar att hålla på med datorer även på fritiden. Men visst, jag tycker väldigt mycket om att dyka med tuber också.  Att hoppa ner under vattnet och titta på fiskar är riktigt häftigt. Det är en kul att få lite kontrast till att sitta och pyssla med datorer till vardags.

Hur kommer det sig att du valde att jobba som konsult på Ictech?

Jag har alltid tyckt om att jobba på företag som ser människor som individer och inte bara resurser som man säljer till lägsta pris. I stället matchar Ictech rätt konsult med rätt uppdrag. Därmed blir jobbet också bra utfört. Det tycker jag Ictech står för.  Sedan gillar jag att vara konsult. Jag vill inte bli en grå kugge i ett maskineri på ett stort företag. Jag tycker om att få nya uppdrag och utveckla mig själv. På Ictech får jag vara med om nya saker och har alltid möjligheten att göra någonting annat om jag vill.

“Ictech månar om både medarbetarna och kunderna på ett lite annorlunda sätt.
I stället för att sälja störst antal konsulter försöker man lösa kundernas problem med rätt kompetens.
Det är nog det jag tycker är den viktigaste och största skillnaden med Ictech.”

Clas Lusth, Systemarkitekt på Ictech

Vad är det bästa med att jobba som systemarkitekt på Ictech?

Det är nog att vara konsult. Att få vara på olika ställen, träffa nya kunder och att känna att jag är en individ. Allt blir så mycket mer personligt. Just det personliga är något som genomsyrar hela företaget. Alla hejar på alla och det finns inte någon jobbig hierarki. Vi ser varandra för de människor vi är. Det är gillar jag verkligen med Ictech.

Forskningsprojekt

Skiljer sig Ictech från andra konsultbolag, skulle du säga?

Ja, Ictech månar om både medarbetarna och kunderna på ett lite annorlunda sätt. l stället för att sälja störst antal konsulter försöker man lösa kundernas problem med rätt kompetens. Det är nog den viktigaste och största skillnaden med Ictech.

“Jag har alltid tyckt om att jobba på företag där man ses som en individ och inte bara är en resurs som säljs till lägsta pris.
På Ictech matchas rätt konsult med rätt uppdrag, så att det blir ett bra utfört jobb i slutändan.
Det tycker jag Ictech står för.”

Clas Lusth, Systemarkitekt på Ictech

Vad tycker du om Ictechs flexibla lönemodell? Bra eller dåligt?

Den flexibla lönemodellen är bland det viktigaste för mig. Jag älskar frihet under ansvar. Att själv kunna styra över hur mycket ledighet jag vill ha, plocka ut förmåner och lägga undan min lön passar mig alldeles utmärkt. Det har blivit en väldigt naturlig del som är viktig – och det skulle vara svårt att leva utan den tror jag.

Något annat som många Ictechare verkar ha svårt att leva utan är möjligheten att ha kul på jobbet. Brukar du ha kul på jobbet?

Ja, jag minns när vi hade startat vårt första inhouse-team och det började dra ihop sig till jul. Staben skulle dela ut godis till alla kunder och på fredagen kom en stor pall till kontoret. Vi i inhouse-teamet tyckte att det var kul att busa, så vi snodde hela pallen och körde in den på vårt rum. Problemet var bara det att det liksom inte gick att gömma den här enorma pallen. Staben hittade den redan på måndag morgon under en alldeles för liten filt.

FÖRFATTARE

Du kanske även gillar...

Recension Ictech
company

En ärlig recension: 5 svagheter vi har på Ictech

Att bli ombedd att berätta om sina svagheter, eller vi menar förbättringsområden, har vi väl alla varit med om i en intervjusituation? Med självinsikt kommer man långt så vi ville ställa oss samma fråga.