I see technology

Det autonoma paradigmskiftet.

“En robottaxi till Linholmspiren 5A, tack” Ja, så kommer det kanske låta i framtiden. Även om det dröjer innan en robottaxi kör dig till jobbet medan du tar en tupplur, går utvecklingen av autonoma fordon snabbt. Fordonsindustrin står inför ett paradigmskifte som drivs av teknik med fokus på användarens upplevelse. Och det kräver rätt kompetens.

 

Forskningspartner

Den enda vägen för självkörande bilar är framåt.

I dag förses bilar med inte bara förarassistanstjänster utan även villkorad automatisering där fordonet kan köra en kortare sträcka själv. Testmodeller för personbilar, bussar och lastbilar som körs autonomt i avgränsade miljöer finns redan ute på marknaden. Utvecklingen av nya produkter och tjänster kräver bred teknisk kompetens, specialistkunskap och stort engagemang.

Vad erbjuder Ictech inom autonoma fordon?

Ictech har länge varit med och drivit den digitala transformationen inom autonoma fordon tillsammans med våra kunder. Vår unika mix av kompetenser och långa erfarenhet gör att vi kan ta oss an olika typer av uppdrag.

Oavsett om ni behöver konsulter på plats hos er eller ett dedikerat team inhouse hos Ictech så har vi konsulter med lång erfarenhet som kan hjälpa er.

Vi gör även helhetsåtaganden och kan också bidra i forskningsprojekt. Samarbetet skräddarsyr vi alltid tillsammans utifrån era behov och utmaningar.

Vi erbjuder bred kompetens inom autonoma fordon.

Sensorexpertis

Vilken typ av sensorer såsom radar och lidar, är lämpligast att använda för det autonoma fordonet? Och vilka sensoregenskaper är kritiska?

Sensorfusion

Alla autonoma fordon tar in information av sin omgivning via kameror, radar, lidar, kartor och GPS. Den informationen fusioneras ihop i avancerade algoritmer med höga realtidskrav och visar en ögonblicksbild av omgivningen.

Sensorintegration

Integrera sensorer i ett fordon och säkerställa att informationen från sensorerna faktiskt kan nyttjas i sensorfusion.

Målföljning

Med hjälp av algoritmutveckling ser man till att använda all information på rätt sätt och definierar objekts exakta position och om det är dynamiskt eller statiskt.

Beslut & kontroll

Beslutsfattande grundat på all inhämtad information och data.

Systemintegration & systemering

Säkerställa att systemen fungerar tillsammans med resten av alla system i fordonet.

Insamling av data

Samla in data från fordon och vägar och förbereda den för analys, test och algoritmutveckling.

“Målet med autonoma fordon är bland annat mindre koldioxidutsläpp, mindre olyckor och mer tillgänglig kollektivtrafik. Att lösa den typen av problem är enormt utmanande men tekniken bakom är väldigt rolig att arbeta med.”

Picture of Anders Ranheim

Anders Ranheim

Teknikspecialist & konsultchef

Nyfiken på våra kundprojekt inom autonoma fordon?

Vi har hjälpt exempelvis AB Volvo, VCC, Zenseact och Arriver.