“Att jobba med algoritmutveckling på Ictech är väldigt spännande”

Han är en fena på att utveckla algoritmer, tycker att AI leder till spännande frågeställningar och tar gärna en lång semester när han inte jobbar med utvecklingsprojekt i rymdteknikbranschen. Möt vår algoritm-, system- och mjukvaruutvecklare Andreas Bergström som bidrar stort till den härliga stämningen på Ictechs kontor i Linköping.

Hej Andreas! Berätta om din roll på Ictech?

Jag är senior konsult i algoritm-, system- och mjukvaruutveckling. Just nu har jag ett konsultuppdrag på ett företag som heter Maxar Technologies som jobbar med rymdteknik. Om du har sett satellitbilder från Ukrainakriget till exempel, så är det Maxar som levererar dessa. På Maxars kontor här i Linköping bygger de 3D-modeller av satellitbilderna. Och från 3D-modellerna kan man sedan extrahera ut olika saker, exempelvis var det finns byggnader, skog och åker. Det jobbar jag med just nu.

Andreas jobbar med algoritmutveckling

Algoritmutveckling låter väldigt spännande – berätta mer!

Ja, algoritmutveckling är något jag tycker är väldigt spännande. Det är ett sjukt brett område, det finns ju algoritmer överallt i alla sammanhang. Men i min värld så handlar det i grund och botten om att ta en massa mätningar från verkligheten någonstans och göra saker med de mätningarna och leverera ett svar på någonting.

Saker jag jobbat med genom åren, till exempel för Ericsson, har varit att mäta radiokvalitet och utifrån det bestämma hur man ska skicka data till mobiltelefoner på bästa sätt. För SAAB Aeronautics jobbade jag med Gripenprojektet och då handlade det om att, givet de här olika sensorerna som sitter på Gripenflygplan, försöka räkna ut var det egna flygplanet finns, var fienden finns, och så vidare. Och på Maxar där jag jobbar nu handlar det om att utifrån satellitbilder extrahera var exempelvis byggnader, skog och åker finns. Så det är ett brett område, men det är väldigt kreativt och roligt att jobba med.

Det händer en hel del inom algoritmutveckling nu, eller hur?

Ja det händer mycket, särskilt inom Machine Learning och AI (Artficiell Intellegence), vilket innebär att man stället för att en ingenjör hårdkodar en algoritm som säger vad man ska göra, så har man en självlärande algoritm som blir bättre och bättre på att göra någonting. Det är väl ingen som har missat Chat GTP till exempel.

Med detta dyker det ju också upp en massa frågor som inte bara är ingenjörsmässiga. För tekniken är inte ny – det har forskats i årtionden runt det här. Men nu kommer etiska frågor upp också. Är det till exempel rätt att låta AI leverera ett domslut i en domstol? Ska man låta en dator bestämma en medicinsk behandling för en patient? Hur autonom får en autonom bil vara egentligen? Hela den här biten är väldigt spännande.

Intervju med Andreas

Hur kommer det sig att du blev konsult på Ictech då?

Jag började på Ictech för snart två år sedan. Det var Niclas som tog kontakt med mig på LinkedIn och frågade: Vad tror du om att få ett mer välbetalt jobb med mer semester där du bara göra roliga grejer hela tiden? Det är svårt att säga nej till något sådant.

Det bästa med Ictech är att jag verkligen känner att Ictech har en genuin omtanke för sina anställda. Jag som konsult bestämmer vilka uppdrag jag vill ha utifrån vad jag är intresserad av och vad jag känner att jag vill utvecklas inom. Och jag får verkligen support från Ictech runt de val jag gör. Dessutom är det en sjukt peppig stämning och härlig atmosfär och vi har jättemycket roliga fritidsaktiviteter. Sedan har vi ju trevlig lön och andra anställningsförmåner också.

Andreas äter frukost med kollegorna på Ictech.

Det låter som att du trivs utmärkt med ditt jobb, men du gillar att ha semester också har jag hört?

Ja, jag gillar semester! Förutom att jobba med roliga saker, så tycker jag om att vara ledig och göra roliga grejer. Och den flexibla lönemodellen som jag har gör det smidigt för mig att välja hur mycket lönuttag kontra semester jag vill ha. Såklart handskakar det med kunderna, men jag kan balansera det på ett enkelt sätt.

Så här två år in som Ictech-konsult, vilket är ditt bästa minne?

Det starkaste Ictech-minnet jag har är utan tvekan 10-årsfesten i Falkenberg. Jag hade jobbat två månader på Ictech och vi hade vi en helhelg på strandbaden tillsammans med våra respektive. Dels var det ett väldigt påkostat event och sedan bara den grejen att några dussin vuxna människor dansar tåg i en pool med uppblåsta flamingos fram till halv tre på natten. Jag minns att jag vaknade upp på morgonen med en låda Pucko på mitt nattduksbord som jag inte hade någon aning om hur den kom dit – det var kul!

En låda Pucko är aldrig fel– tack för pratstunden Andreas!

Blev du sugen på att veta mer om hur det är att jobba på Ictech? Spana in vår karriärsida full av inspiration – vi välkomnar alltid nya skarpa talanger!

FÖRFATTARE

Du kanske även gillar...

Recension Ictech
company

En ärlig recension: 5 svagheter vi har på Ictech

Att bli ombedd att berätta om sina svagheter, eller vi menar förbättringsområden, har vi väl alla varit med om i en intervjusituation? Med självinsikt kommer man långt så vi ville ställa oss samma fråga.