“Som konsult på Ictech möts jag ständigt av nya roliga utmaningar”

Hon är en stjärna på padel, bangar inte en tävling och trivs med att lösa svåra problem tillsammans med sitt team i en stimulerande miljö. Möt Ellen Korsberg, en av Ictechs härliga mjukvaruutvecklare som jobbar med framtidens produkter inom autonoma fordon.

Hej Ellen! Hur blev du mjukvaruutvecklare på Ictech?

Jag gjorde mitt exjobb på Zenseact och just då visste jag inte riktigt vad jag skulle göra efteråt. Men så såg jag Ictechs logga en dag från takterassen på kontoret. Jag blev nyfiken, gick in på hemsidan och upptäckte vilka fördelar det fanns med att vara konsult på Ictech. Till exempel lockade möjlighet att få testa på lite olika uppdrag och jobba i olika roller med olika företag och miljöer för att se vad man trivs bäst med.

Det är såhär i efterhand lite kul att det var en av de grejerna som lockade, för nu tre år senare har jag varit på ett och samma uppdrag – men det beror på att jag trivs så bra och fortfarande utvecklas! Jag gör det jag tycker är kul i en miljö jag verkligen trivs i.

Intervju med mjukvaruutvecklare Ellen.

Det låter helt rimligt – berätta mer om ditt uppdrag! Du jobbar med kartdata för avancerade förarassistanssystem?

Ja, jag jobbar faktiskt med ett uppdrag för företaget där jag gjorde mitt exjobb, Zenseact. De jobbar med att utveckla mjukvara för ADAS-funktioner (avancerade förarassistanssystem) som ska in i bilar med syfte att göra vägarna säkrare och minska antalet olyckor. Som mjukvaruutvecklare för Zenseact jobbar jag och mitt team specifikt med kartdata. Zenseact har ett eget kartformat som ska vara enhetligt oavsett vilken kartleverantör man använder sig av.

För mig och mitt team går processen till så att vi får kartdata från en leverantör och sedan plockar vi ut delar som är intressanta för user cases för Zenseact (hur användare interagerar med en produkt eller tjänst och vad man vill att det ska få för konsekvenser). Sedan skapar vi det här kartformatet komprimerat till ett binärformat.

En stor del är också hur man ska distribuera det här till funktioner i bilarna som vill använda sig av kartdata som input. Det kan vara till exempel att man vill lokalisera sig i vägbanan och då kan man använda sig av till exempel barriärer eller trafikskyltar.

Jag sitter mest med utveckling i C++, men även Python och Java. Det är ganska brett eftersom vi jobbar med många olika processer där data ska igenom.

Konsult på Ictech

Det händer mycket inom autonoma fordon just nu, eller hur?

Ja det händer mycket inom autonoma fordon och det är också ett område som man inte jobbat med så länge. Självkörande bilar är ju framtiden och jag tycker att det är spännande att det inte riktigt finns något exempel att utgå från – allt är nytt. Det blir väldigt problemlösningsorienterat och det tycker jag är kul, att man ständigt får möta nya roliga utmaningar.

Hur trivs du som konsult på Ictech annars då?

Jag trivs väldigt bra! Det som gör att jag trivs så bra är framför allt kollegorna, att man känner sig uppskattad när man kommer in till kontoret och den välkomnande känslan. Men även alla roliga aktiviteter, event och konferensresor vi gör. Fösta året jag var anställd åkte vi till Berlin och nu sist var vi på Malta. Konferensresorna har alltid en rolig kombination av arbetspass, god mat och härligt umgänge med kollegor.

Konsult på Ictech

Som konsult på Ictech kan man välja antingen en traditionell eller en flexibel lönemodell. Vad har du valt och varför?

Jag har valt den flexibla lönemodellen. Fördelarna med den, vilket man nästan hör på namnet, är att den ger en stor frihet i hur man vill lägga upp sitt arbete. Det är raka spår mellan timmarna man lägger ner och vad som kommer in på kontot eller läggs i bufferten. Modellen passar mig väldigt bra helt enkelt.

Sist men inte minst – jag har hört att du är lite av en padelmästare på Ictech. Stämmer det?

Jag har snöat in på padel ett tag nu och vann en turnering med en kollega för något år sedan, det var kul! Vi brukar spela tv-spel på luncherna, NHL, FIFA och annat, och då är det ju viktigt att vinna – annars är dagen förstörd! Förra veckan hade vi vinprovning här på kontoret och då blev jag manglad av Zacharias på FIFA, så där jag ska ta revansch!

Tack Ellen för pratstunden. Vi hejar på dig i nästa padelturnering!

Tycker du att Ellens jobb verkar spännande? Du kan bli vår nästa stjärna! Lämna in din ansökan redan i dag och bli en del av framtiden.

FÖRFATTARE

Du kanske även gillar...