Pontus är en av Ictechs forskningsingenjörer. Sångaren som skulle bli musikproducent, men började studera elektroteknik och psykoakustik för att sedan använda sitt musiköra till att ta fram ljud för framtidens bilar. Som Human Factors Specialist slår Pontus hjärta lite extra för interaktionen mellan människa och ljud. Det är när teknik möter psykologi som vår lyhörda ingenjör skapar framgångsrika lösningar för fordonsindustrin.
Hej Pontus! Du är både konsult och forskare på Ictech, berätta?
Ja, jag är delvis konsult och sitter just nu ute hos Volvo Cars och jobbar. Sedan är jag även specialist inom HMI/UX design och Human Factors med inriktning på automatiserade fordon och förargränssnitt. Jag har jobbat inom området i 15 år och är nu djupt inblandad i Ictechs forskningsinsatser där min roll som forskare är att definiera och utveckla forskningsområdet och forskningsagendan på Ictech.
Just nu forskar du inom fjärrstyrning av automatiserade fordon. Varför är det ett viktigt forskningsområde?
När allt fler fordon blir automatiserade behöver de ofta en backup – en person som sitter på ett annat ställe och övervakar eller till och med styr det automatiserade fordonet när det behöver hjälp i en situation det inte klarar av. Just nu jobbar vi i ett forskningsprojekt tillsammans med ett antal andra aktörer inom fordonsindustrin där vi tittar på hur gränssnittet mellan fjärroperatören och fordonet ska se ut.
Det är ett ganska nytt forskningsområde som vi tror är viktigt för att kunna etablera den här typen av system i framtiden och se till att de blir säkra, lättanvända och effektiva.
I ditt uppdrag för Volvo Cars jobbar du med att ta fram nya ljud för framtidens bilar. Berätta mer om det?
Ja, på Volvo Cars jobbar jag både med forskningsprojekt och rena produktprojekt där vi faktiskt tar fram de nya bilarna som kommer att rulla på vägarna i framtiden. Just nu jobbar jag med ljudgränssnitt mot föraren och att ta fram nya ljud för framtidens bilar.
Det kan vara allt från ljud för blinkers och kollisionsvarning till andra stödsystem som kommer att finnas i bilarna, bland annat de system som har hand om självkörningsteknik och sköter om automationen av bilen. Det är ett område som ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag kommer från ljuddesign- och ljudforskningshållet från början.
Vad är det som gör HMI/UX och ljuddesign inom fordonsindustrin så spännande?
Det är spännande för att det dels handlar om de tekniska utmaningar som måste lösas för att saker och ting ska fungera, men också för att man får titta på hur människor faktiskt använder och upplever det man skapar. Just gränssnittet mellan teknik och människa är spännande – att man kan se nyttan med tekniken och förstå vilka tekniska system man behöver för att användarupplevelsen ska bli så bra som möjligt.
Vanligtvis inom teknikutveckling kanske man bara tittar på en viss del. Jag tycker det är spännande med utmaningen att försöka förstå hela kedjan från design, gränssnitt och infrastruktur till underliggande komponenter eller programvara – och ta reda på vad det är som skapar den bästa användarupplevelsen – och försöka optimera hela den kedjan. Då kan man plötsligt hitta helt andra och nya sätt att göra tekniken på.
Jag är ju intresserad av både teknik och upplevelse, eftersom jag har den bakgrunden. Jag har studerat elektroteknik på Chalmers och doktorerat med inriktning mot psykoakustik, alltså hur man upplever ljud. Så det har varit både teknik och psykologi i min utbildning.
Hur kommer det sig att du blev konsult och forskare på Ictech?
Jag hade jobbat på AB Volvo i många år och kände att jag ville hitta något nytt. Jag stötte av en slump på min gamla kompis Johan som var – och fortfarande är – teknikchef på Ictech. Han berättade om Ictech och jag hade egentligen inte tänkt bli konsult, men Ictech verkade ha bra värderingar och en bra inställning till hela teknikbranschen. Så det kändes rätt väg för mig att gå. Och det ångrar jag inte. Det här är absolut det bästa jobbet jag haft.
Ett bra val, så här i backspegeln, med andra ord! Hur är det att jobba på Ictech då – är det så bra som alla säger?
Jämfört med andra företag som jag jobbat på sätter Ictech verkligen medarbetarna i fokus. Jag upplever att det är väldigt viktigt att man tar hand om sina konsulter. Sedan ser jag också att det viktigaste inte är att göra så stor vinst som möjligt så snabbt som möjligt. I stället tänker man långsiktigt, ser till att man gör saker på rätt sätt och att man har kul på jobbet.
Apropå kul på jobbet. Vad är det roligaste med att jobba på Ictech?
Jag tror det är variationen för mig. Att få titta på fordonsbranschen från ett helt annat perspektiv genom min roll som forskare och få inblick i helt andra saker relaterade till det jag gör i mitt konsultuppdrag. Att kombinera de två världarna tycker jag är väldigt kul. Det blir ett avbrott från konsultuppdraget när jag jobbar med forskningen, medan forskningen ger mig nya insikter och sätt att se på saker och ting.
På Ictech finns det dessutom alltid möjlighet till andra uppdrag och utmaningar. Man sitter aldrig fast i något för evig tid. Nu är jag väldigt nöjd med det jag gör och mitt nuvarande uppdrag. Men om jag skulle vara intresserad av något annat, så lyssnar cheferna och engagerar sig i det. Det är väl kanske det bästa med Ictech.
Har du något roligt Ictech-minne att dela med dig av?
Alla konferensresor jag har varit med på har varit fantastiskt roliga och välarrangerade. Men senaste konferensresan till Berlin var väldigt trevlig. Ett speciellt minne är när vi tog över dansgolvet på Oktoberfesten till ompa-ompa-bandets stora förtjusning. Det var riktigt bra.
När du inte håller på med HMI/UX design, fjärrstyrning av automatiserade fordon och ljud för framtidens bilar, vad gör du då?
Jag håller på mycket med musik vid sidan av jobbet och spelar i lite olika band. Så när man kommer in till kontoret på och ser att det står musikinstrument och skräpar i alla hörn känner man sig lite extra välkommen. Det är många som håller på med musik på Ictech och vi har en gemenskap kring det. Vi har faktiskt ett litet band inom vårt forskningsprojekt; jag, Anders och Joel. Vi har inte tid att repa så mycket för vi jobbar så fokuserat med vårt forskningsprojekt, men lite jammande blir det då och då.
Vilka instrument spelar en forskande konsult med musiköra som du?
Jag spelar gitarr, men ser mig själv som sångare framför allt. Jag fuskar på gitarr och sjunger på riktigt. Sedan spelar jag även bas och lite trummor också. Det är roligt.