Ictech satsar på en inkluderande arbetsplats

På Ictech tycker vi att olika är bra. Varför då? Därför att olika människor har olika förmågor. Och det är när vi tar våra olika förmågor – kunskaper, erfarenhet och synvinklar – som vi hittar de bästa lösningarna. Eller som vi brukar säga: Det är i skärningspunkten mellan teknikens möjligheter och människans förmågor som de bästa idéerna uppstår. Därför vill vi satsa på en inkluderande arbetsplats.

Jobba på Ictech oavsett vem du är

Ictech vill vara en inkluderande arbetsplats för alla. För kvinnor, män och icke-binära, oavsett ålder, bakgrund och religion. Målet är att alla ska vilja jobba hos oss och trivas här. För att uppnå vårt mål har vi brutit ned det i flera delmål som vi kommer att jobba med på sikt. Under 2023 har vi fokuserat på att öka andelen kvinnliga konsulter på Ictech. Just nu har vi 12,6% kvinnliga medarbetare i Ictechs koncern. Vilket vi inte är så nöjda med.

Är det en dålig siffra kanske du undrar? Det beror givetvis på vad man jämför med. Jämför vi med statistik från hela techbranschen som har ett genomsnitt på 7% kvinnor så ligger vi lite högre med våra motsvarande 12,6%. Jämför vi med hela konsultbranschen som har ett genomsnitt på 34% kvinnor så ligger vi efter med råge. Det vill vi ändra på!

Fler kvinnliga konsulter till Ictech!

För att öka antalet kvinnliga konsulter på Ictech har vi jobbat med en rad grejer under 2023. Här kommer lite av vad vi gjort hittills och planerna inför hösten.

Utbildning med Pink Programming

Först och främst har vi identifierat vad vi som företag är duktiga på och var det finns möjligheter att utvecklas. Ansvariga för HR och Marknad har gått en utbildning hos Pink Programming för att få mer kunskap om jämställdhet och inkludering i techbranschen. Genom utbildningen fick vi goda insikter i vad just vi behöver fokusera på som bolag.

Undersökning kring företagskultur

Vi har även diskuterat och analyserat företagskulturen på Ictech, vilket är en superviktig del i att skapa en inkluderande arbetsplats, särskilt för kvinnor. Enligt statistik är kultur och trakasserier några av de främsta anledningarna till att kvinnor väljer att lämna techbranschen. Enligt medarbetarundersökningar som vi gjort under våren för att undersöka detta vidare fick Ictech trots allt höga poäng, vilket gläder oss!

Att Ictech ska vara en inkluderande arbetsplats är för mig en självklarhet. Vi jobbar just nu mycket med att öka andelen kvinnor bland konsulter. I styrelsen och ledningsgruppen har vi redan kommit ganska långt, där är det mer jämlikt. Men jag vill också betona vikten av olika typer av personligheter, vilket är jätteviktigt för att skapa en bra arbetsplats där nya idéer och tankesätt får växa och ta plats.

Richard Hedström, VD på Ictech

Lunch med kvinnliga konsulter

Vi har även under våren haft regelbundna luncher med Ictechs kvinnliga konsulter. Att i mindre grupper få möjlighet att lära känna varandra, diskutera och utbyta erfarenheter har visat sig vara ett vinnande koncept som vi kommer fortsätta med även under hösten.

Event och workshop om jämställdhet och rekrytering

Under hösten händer ännu mer spännande grejer. Vi har bjudit in supersmarta Sara Jonasson Ginters som ska prata om jämställdhet, mångfald och inkludering. Vi kommer också ha en workshop för alla som jobbar med rekrytering på Ictech. Syftet är att öka vår kunskap om hur omedvetna fördomar och preferenser kan påverka beslut i rekrytering och identifiera hur vi kan utveckla vår rekrytering i praktiken.

Partnerskap med Tjejer Kodar

Vi kommer också att ingå ett partnerskap med Tjejer Kodar som är Sveriges största community för kvinnor intresserade av tech. Tillsammans kommer vi ha ett event för att lära känna varandra, samla in kunskap, utbyta erfarenheter och nätverka. Som partner hoppas vi kunna bidra till en mer jämställd techbranch med fler kvinnliga konsulter.

Är du kvinna och vill jobba på ett konsultbolag som satsar på inkludering och jämställdhet? Hör av dig till oss på Ictech!

FÖRFATTARE

Du kanske även gillar...

Recension Ictech
company

En ärlig recension: 5 svagheter vi har på Ictech

Att bli ombedd att berätta om sina svagheter, eller vi menar förbättringsområden, har vi väl alla varit med om i en intervjusituation? Med självinsikt kommer man långt så vi ville ställa oss samma fråga.