Utveckling av en självkörande dumper

Volvos självkörande dumper

Ictech fick en förfrågan från AB Volvo om att hjälpa till med utvecklingen av den elektriska drivlinan för en självkörande dumper, TA15 från Volvo Construction Equipment. Dumpern är en del av ett transportsystem som är designat för att användas i områden som stenbrott och gruvor. Dumpern är autonom och eldriven vilket innebär att säkerheten och produktiviteten ökar och utsläppen minskar. 

Volvo Construction Equipment, ett dotterbolag till AB Volvo, är en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner inom byggbranschen och industrin. De är ledande på många världsmarknader och erbjuder bland annat hjullastare, vägmaskiner, hjul- och bandgrävare och inte minst dumprar. 

Ictechs del i projektet 

I projektet ville man i största möjliga mån återanvända de plattformslösningar som redan finns. Ictechs uppdrag har därför varit att göra nödvändiga anpassningar hos en styrenhet på den elektriska drivlinan på den självkörande dumpern.

Fullt ös i inhouse-teamet på Ictech

Applikationsutveckling

En stor del av åtagandet handlade om applikationsutveckling, utfört i MATLAB/Simulink, där vi bland annat har integrerat support för nya batterier. Vi har även gjort anpassningar för att kunna göra snabb och säker laddning av batterierna.

Simuleringsverktyg

Utöver applikationsutveckling så har vi tagit fram ett nytt simuleringsverktyg för att kunna testa tidigare i utvecklingskedjan. Verktyget består av ett antal olika mjukvarumodeller som representerar de olika styrenheterna i ett system. Tillsammans med den tänkta produktionsmjukvaran så kan ett integrerat system simuleras utan att testa med “riktiga” batterier, elmotorer eller andra högspänningskomponenter. 

“Det har varit roligt att få jobba med ett spännande projekt, som har givit intressanta inblickar in i framtidens elektrifierade fordonsindustri – men framförallt så har det varit inspirerande att fått jobba med så kompetenta medarbetare.”

Tobias Solbeckar Andersson, Inhouseansvarig på Ictech

Functional Safety

Vi har även jobbat med funktionell säkerhet och uppfyllandet av ISO-13849. Syftet med arbetet är att garantera säkerheten för användare av transportsystemet. 

Volvos självkörande dumper TA15

Framtiden för Volvos självkörande dumper

Projektet lider mot sitt slut men det återstår fortfarande en del verifiering innan dumprarna börja rullas ut till första slutkunden. Projektet har gått bra och har bidragit till fler projekt inom samma och närliggande områden. 

Vill du också jobba med spännande projekt på Ictech?

Lämna in din ansökan i dag.

Det är superenkelt och tar bara 2 minuter.
FÖRFATTARE

Du kanske även gillar...

fun

Teambuilding på Malta

I september var Ictech på Malta på konferensresa. Konferensresan är årets roligaste teambuildingevent för alla medarbetare.