Ictech deltar i ett av Sveriges största forskningsprojekt

Nu är det officiellt! Ictech deltar i ett av de största svenska forskningsprojekten kring fjärrstyrning av vägfordon. REDO (Remote Driving) som projektet heter ska pågå under tre år.

Interaktions- och HMI design i fokus

Vinnova delfinansierar projektet som har en total budget på 20 miljoner. Från Ictechs håll är det fyra medarbetare som deltar i projektet. Det är Johan Josefsson som sitter med i styrgruppen, Pontus Larsson som jobbar med interaktions- och HMI design samt metodik kring användarstudier, samt Joel Begnert och Anders Ragnarsson som jobbar med utvecklingen av den tekniska plattform som används för användarstudier.

”Att delta i detta forskningsprojekt är en milstolpe för Ictech. Detta eftersom vi har har satsat mycket på vår forskningsverksamhet de senaste åren. En del av Ictechs vision är att leda utvecklingen och skapa unika tekniska innovationer och detta är ett tydligt steg i den riktningen. Men det roligaste är ju att kunna bidra till samhällsutvecklingen med helt nya mobilitets- och transporttjänster, det är riktigt coolt!”

Richard Hedström, VD på Ictech

Fjärrstyrning av vägfordon

I projektet kommer man undersöka olika aspekter av fjärrstyrda vägfordon, både personbilar och lastbilar. Fjärrstyrning är en teknik som många tror kommer vara avgörande för utvecklingen och kommersialiseringen av autonoma fordon. Redan nu krävs fjärrstyrning för att få tillstånd att köra helt utan mänsklig förare i exempelvis Kalifornien.

Fjärrstyrning

Forskning och design

Ictech kommer i detta projekt forska kring hur gränssnitt och interaktionsprinciper bör utformas för teleoperatören för att fordonet ska kunna köras remote på ett säkert och effektivt sätt. En forskningsfråga kommer vara “Vilken typ av information och stimuli som operatören behöver för att skapa en så bra uppfattning av fordonets omgivning som möjligt?”. Vi kommer bland annat designa olika HMI koncept, bygga HMI prototyper och testa och utvärdera dessa med användare både i simulerade och verkliga miljöer och i olika typer av scenarier.

Förutom Ictech så är VTICEVTNEVSEinrideEricssonKTH och Voysys deltagare i projektet.   

Vill du också jobba med forskning på Ictech?

Lämna in din ansökan i dag.

Det är superenkelt och tar bara 2 minuter.
FÖRFATTARE

Du kanske även gillar...

fun

Teambuilding på Malta

I september var Ictech på Malta på konferensresa. Konferensresan är årets roligaste teambuildingevent för alla medarbetare.

people

Hur är det att jobba inhouse på Ictech?

Hur är det egentligen att jobba in-house på Ictech? Konsulten Magnus jobbar i ett team på kontoret i Göteborg och gillar den familjära atmosfären.