Resultat 2017

Hur gick det egentligen för oss 2017?

7 juni 2018

Hur gick det egentligen för Ictech under 2017? Årsredovisningen är klar och säger en hel del om konsultmarknaden i Göteborg. Men även om vad Ictech värderar som bolag.

Något som skiljer Ictech från de flesta andra konsultbolag är den långsiktighet som märks i allt vi gör, inte minst vad vi investerar i. Under 2017 låg vinstmarginalen på 6% och som vanligt återinvesteras hela vinsten i verksamheten, till medarbetarna och för att utveckla företaget. Ofta kan detta låta lite klyschigt och något företag bara säger men hos oss är det faktiskt sant. Så, vad är det egentligen vi återinvesterar i?

Utökad stab

Majoriteten av Ictechs medarbetare är konsulter och resterande del arbetar i staben på kontoret. Staben inkluderar VD, konsultchefer, HR och ekonomifunktioner. Vi har investerat i en utökad stab för att kunna erbjuda maximal service både till kunder och medarbetare. Vi ser till att löpande träffa nya och befintliga kunder för att lära oss mer om deras verksamhet och utmaningar. Detta även om vi inte har något att sälja just då. Under 2017 investerade vi dessutom i ytterligare en stabsfunktion, en marknadsansvarig. Den proaktiva tillsättningen av stabsfunktioner är en strategi  som tydligt skiljer Ictech från andra konsultbolag. Vi är ytterst måna om att alla medarbetare alltid ska bli prioriterade, ha en nära relation med sin chef och alltid ha ett syfte och känna mening med sitt uppdrag. Att vi år efter år har branschens lägsta personalomsättning är ett kvitto på att det är en fungerande strategi.

Expansion av kontoret

Under året expanderade vi kontoret och investerade i en större renovering och lokalanpassning. Detta eftersom vi driver projekt i våra egna lokaler, bland andra ett team på 6 personer på uppdrag från vår kund Veoneer. Utökningen har bidragit till ett fantastiskt fint och användbart kontor på 500 kvm inklusive en stor balkong på en av Lindholmspirens bästa adresser. Kontoret fungerar utmärkt som arbetsplats för oss och våra kunder som ofta lägger möten och aktiviteter i våra lokaler. Givetvis fungerar det också bra för event, utbildningar, privata grillkvällar och fifa-turneringar.

Rekrytering av specialister

Vi handplockar alltid våra ingenjörer och är mycket kräsna vid rekrytering. I år har vi satsat extra mycket på att rekrytera specialister. Från januari till december gick vi från att vara 40 medarbetare till 52 och bland dem finns specialister inom bland annat Human Factors för självkörande fordon, agil transformation och 5G.

Den totala beläggningsgraden under året låg på 98%. Vi är nöjda med den siffran, även om den höga beläggningsgraden ibland tvingar oss att tacka nej till affärer.

Andra verksamheter i företaget

Ictechs egenfinansierade forskningsverksamhet drog igång 2017. Den långsiktiga målsättningen med att investera i egen forskning är att bygga upp spetskompetens som möter upp mot de krav som framtiden ställer på oss och våra kunder inom fordonsområdet. Men också att kunna erbjuda nya produkter och tjänster till kunder och andra aktörer.

En annan investering vi gjorde under 2017 är att utveckla dotterbolaget MiGiC tillsammans med grundaren, Philip som också är konsult på Ictech. Från januari 2017 säljer MiGiC ett musikprogram där en elgitarrs ljud konverteras till MIDI i realtid med maximal noggrannhet. Under året arbetade vi med att förbättra produkten och bolaget och det kommer vi fortsätta med under kommande år, en mycket spännande resa.

Omsättning och tillväxt

Totalt omsatte vi 42 miljoner under 2017 och ökade tillväxten med 25%. Ska vi vara helt ärliga kunde vi faktiskt ökat den mycket mer om vi hade velat men vi är allt för kräsna vid rekryteringen och väljer enbart de absolut bästa ingenjörerna.

Läs mer här: 

Årsredovisning 2017