Har du frågor om våra team in-house?

STEFAN FALKERUD

Business Area Manager

070-890 62 00

stefan.falkerud@ictech.se

Hur är det att jobba in-house på Ictech?

Som konsult på Ictech arbetar du antingen på plats ute hos kund eller i ett in-house team på kontoret på Lindholmen i Göteborg. Men hur är det egentligen att jobba in-house? 

Hej Magnus, du är Scrum Master i in-house teamet mot Veoneer. Vad är det egentligen ni arbetar med?

Veoneer arbetar med förarassistanssystem (ADAS) och autonom körning (AD), alltså aktiv säkerhet. De är superstora och finns över hela världen. Själva produkten vi arbetar med är en stereokamera för bilar som analyserar trafik och väginformation. Ur den informationen plockas objekt ut, som räcken, vägskyltar och fotgängare. Den informationen använder man sedan för att hålla kvar bilen på vägen och varna föraren för faror. Informationen är även mycket viktig för att bilen ska kunna bromsa automatiskt. Kameran kommer att sitta i bilar som lanseras på marknaden om ett och ett halvt år. Vi jobbar inte med kameran utan integration av plattforms- och applikationsmjukvaran. Vi håller på att göra en multi-core lösning av befintlig single-core arkitektur för att öka prestandan.

Vilken arbetsmetod använder ni?

Vi jobbar agilt med Kanban. Där arbetar man hela tiden med det som är viktigast för dagen och blir därmed inte fastlåst i sprintar. Istället för att göra en plan var tredje vecka, som i scrum-metoden, prioriterar vi varje dag och jobbar hela tiden med det som är viktigast. Det minskar overhead och är ännu mer i framkant än Scrum. Det är roligt att använda så moderna arbetsmetoder och det är riktigt kul att jobba så flexibelt. I övrigt kör vi på Git för versionshantering och Gerrit/Jenkins/Zuul för Continuous Integration. Vi har en Autosarplattform och vi  programmerar i C.

Vad är målet med er del i utvecklingen?

Vårt mål är att göra en multi-core lösning som då har högre prestanda än en single-core lösning. Just nu bryter vi isär mjukvaran kan man säga. Det är faktiskt en riktig utmaning att ha en befintlig mjukvara och göra om den så den fungerar på flera kärnor. Vi är nu halvvägs och det har faktiskt gått riktigt bra. Jag kan ju säga såhär att: Autosar och multi-core är här för att stanna! Vi har även fått fler arbetsuppgifter som exempelvis minnesskydd och nu sitter vi även med i deras arkitektgrupp.

Vad är målet med produkten?

Målet med alla produkter och funktioner inom aktiv säkerhet handlar egentligen om att rädda fler liv i trafiken. Man utrustar bilar med styrsystem och sensorer som hjälper föraren att upptäcka och undvika faror. Det är precis samma sak med denna stereokamera. Den samlar information så du kan hålla dig på din sida vägen, varnar dig för faror och säger till dig när du kör för fort. Vad produkten egentligen gör, räddar liv, är inget man sitter och tänker på varje dag men ibland gör man faktiskt det. Det är roligt när människor använder det man har hjälpt till att ta fram. Det är faktiskt väldigt många människor som kommer använda detta och även bli påverkade av det och det är en skön känsla.

 


Vad tycker du om att sitta in-house jämfört med ute hos kund?  

Som konsult har jag inte jobbat in-house tidigare, men jag har varit anställd vid företag som tillverkar en produkt. Att jag började jobba i detta uppdrag började med att jag berättade för min konsultchef att jag var sugen på ett projekt in-house. Ictech fick sedan detta uppdraget tillsammans med Veoneer som jag tyckte lät superspännande så det blev en riktigt bra match. Jag tycker det är en skön känsla att sitta in-house och inte bara var ute hos kunder. Ictechs kontor är ett riktigt trevligt ställe att arbeta på och läget på Lindholmen är toppen. Jag njuter varje dag när jag tar båten från stan till Lindholmen, det känns riktigt Göteborgskt.

Vad har ni för olika roller och egenskaper i ert team?

Vi har egentligen inte så olika roller men däremot egenskaper. Jag, Magnus, är Scrum Master och är den som håller koll på teamet, sen har vi:

  • Git-gurun Markus
  • Problemlösaren Christian
  • Idésprutan John
  • Pratglada arkitekten Clas
  • Islänningen Gunnar som ibland bjuder på haj och brännvin

Det är ingen som har speciellt uttalade roller. Har man erfarenhet i något område eller en uppgift tar man lead i det. Uppgifterna delar vi själva upp mellan oss, det är ingen annan som bestämmer det. Det är nog det som gör oss starka och framgångsrika som grupp, att vi bestämmer allt själva och att vi är lite olika.    

Hur är det att jobba så tätt i ett in-house team?

Man blir som en familj och det är ju precis så man vill ha det. Vi pratar om jobbet hela tiden och diskuterar fram förbättringar och förändringar. Det är själva diskuterandet som egentligen är ingenjörsjobbet. Hacka kod kan många göra men att komma fram till bästa sättet att göra uppgiften på är det roliga och mest utmanande.

Är du nyfiken på vilken typ av kompetens vi kan bidra med eller kanske om vi har lediga tjänster i våra team in-house? Kontakta oss så berättar vi gärna mer.