Philip, grundaren av MiGiC

15 november 2017

Hej Philip, MiGiC är ju ett grymt coolt musikprogram, hur kom du på det?

Jag har spelat gitarr sedan jag var 14 år och förr drömde jag om att jobba med musik. När jag skulle plugga vidare på universitet hade jag svårt att bestämma mig om jag skulle satsa på musiken eller en tekniskt inriktad utbildning. Valet blev en teknisk utbildning och en helt ny värld öppnade sig när jag började förstå hur man kunde koppla ihop musik med teknik. Allt eftersom åren gick så blev jag mer och mer inspirerad av elektronisk musik som exempelvis Skrillex. Detta fick mig att börja göra elektronisk musik på datorn. 

Hur gick det att göra musik på datorn a lá Skrillex då?   

Dessvärre kunde jag bara spela gitarr så det var lite begränsande när jag skulle producera låtar elektroniskt med olika instrument. Jag började därför labba med att få in tonerna från gitarren till datorn. Först borrade jag ett hål i halsen på en gitarr och satte dit en tråd på varje band och en tråd på varje sträng. Sen köpte jag en Arduino som jag kopplade alla trådarna till och skruvade fast den i gitarren. Jag skrev ett litet program på arduinon som läste av alla trådarna och sparade ned de elektriska signalerna.

När jag väl skulle få in ljudet till datorn funderade jag på om man kunde lista ut vilken ton det är genom att titta på ljudet så slipper man använda trådarna. Det var först då idén om en säljbar produkt började ta form. Jag utvecklade en kod som läste av ljudet och vilken ton det var så jag slapp trådarna och den specialbyggda gitarren. Helt plötsligt var det ett program istället för en specialbyggd gitarr. Det blev då en prototyp som jag sedan utvecklade till en färdig produkt.

Jobbade du på Ictech samtidigt eller var det detta du gjorde på dagarna?

Detta gjorde jag hemma i min gamla studentlägenhet sent på kvällarna och nätterna samtidigt som jag pluggade civilingenjörsprogrammet på Chalmers. Jag fortsatte utveckla det även när jag fick exjobbet på Volvo och då började det bli ett musikprogram av det. Jag gjorde även en hemsida och designade ett GUI med målet att det skulle bli en färdig säljbar produkt. Ictech började jag jobba på direkt efter exjobbet och det var först då jag visade någon vad jag faktiskt gjort och berättade vad jag hade för plan med det. Det var under en lunch med Ictechs VD Richard, vi käkade pyttipanna på Mr Johanssons och pratade. Jag berättade om min idé och förklarade vad min plan var med programmet och han sa “vi kör”.

Vad är planen nu?

Min plan är först och främst att utveckla programmet till 1.1, den första versionen, 1.0, är redan färdig och går att köpa på migic.com. Sen har jag massor med idéer på andra coola musikprogram och musikeffekter jag skulle vilja utveckla. Det som är så roligt med detta är att det blir så konkreta resultat när man utvecklar denna typen av produkter. Jag skriver lite kod och en halvtimme senare kan jag använda den koden när jag spelar live. Jag kan förbättra programmet på tre rader kod men även förstöra det totalt.

Så inga mer nätter med MiGiC?

Nu jobbar jag 50% med MiGiC och 50% ute på uppdrag hos kund men jag kan inte lova att det inte blir några extra nätter med MiGiC. Det är för roligt för att sluta!