Philip, ”världen är jäkligt mycket bättre idag än vad den var igår”

7 mars 2019

Du är konsultchef på Ictech sedan ett år tillbaka, vad fick dig att byta från mjukvaruutvecklare till konsultchef?

Jag jobbade som mjukvaruutvecklare och Scrum Master i åtta år och trivdes mycket bra med det. Sen var det faktiskt Richard, VD:n på Ictech, som sa att jag skulle passa grymt bra som konsultchef. Han tyckte att jag hade rätt egenskaper, såsom lätt att bygga relationer, gillar utmaningar, stort teknikintresse och bra ledaregenskaper. Själv hade jag en önskan om att komma närmre företaget, målsättningarna och värderingarna. Framförallt värderingarna och den visionen Ictech har är något som jag verkligen kan relatera till och tror på, och då är det ju jättekul att få vara med på den resan. Jag ville också lära mig mer om hur man driver företag så jag antog utmaningen att bli konsultchef. Det är ett tufft men kul jobb med mycket fokus på att matchningen mellan kandidater och kunder ska bli perfekt.  

Du är väldig driven som person och har både småbarn och familjebolag utöver rollen som konsultchef. Vad är det som driver och ger dig energi?

Det är fan barnen asså, även om det låter klyschigt. Det är dom som gör att jag vill gå upp på morgonen men också dom som gör att jag vill gå och lägga mig på kvällen. Just nu under småbarnsåren hinner jag inte fokusera på att utveckla mig själv eller mina intressen. Att jag däremot får se världen genom mina barns ögon är fantastiskt. När jag ser min son Hannes åka skidor första gången, eller när min dotter Celia ser en katt för första gången, det är det som ger mig energi och driver mig just nu. Det är så intressant att barnen ser världen på ett annat sätt än hur jag ser den. Jag tycker att världen är jäkligt mycket bättre idag än vad den var igår men det finns också det som blivit sämre. Min dotter kommer kanske aldrig kunna dyka i fantastiska, färgsprakande korallrev som jag har gjort, på grund av miljöförändringar.

Du säger att världen är mycket bättre idag än vad den var igår, hur menar du då?  

Jag har en syn på världen som ganska god och trevlig och att allt bara blir bättre och bättre. Det är superkul att solenergi nu är den billigaste energikällan och helt fantastiskt att jag får vara med när autonoma fordon släpps på marknaden. Det är också något som driver mig, världen blir bättre och bättre och det vill jag vara med och bidra till. Just nu finns oändligt med möjligheter. Vi har bland annat ett överflöd av både energi och mat på jorden men det gäller att skörda och använda det på ett vettigt och hållbart sätt. Teknikutvecklingen ger oss möjligheten att inte aktivt behöva göra miljömässigt korrekta val på individnivå. I takt med att priset för exempelvis ren energi samt hållbara transporter går ner, finns det snart ingen anledning att välja sämre alternativ. Min förhoppning är att det inom en inte för avlägsen framtid blir för dyrt att göra sämre val.

Du har ju ett enormt miljöengagemang men hur bidrar du själv till en hållbar utveckling?  

Precis, miljöengagemang är mycket viktigt för mig och jag vill lämna så lite avtryck på miljön som möjligt och helst lämna den i bättre skick. Jag bor nära naturen i Hindås med min familj och där blir det så påtagligt hur vi påverkar naturen genom våra val. Därför har vi bland annat byggt ett eget växthus med målet att bli självförsörjande under större delen av året. I och med att vi har egen brunn och eget avlopp har vi blivit väldigt medvetna om vår direkta närmiljö. Vi försöker i så stor utsträckning som möjligt leva giftfritt eftersom det vi släpper ut hamnar till sist i vårt dricksvatten eller i sjön där vi badar. Därför startade jag och min fru ett företag, Hindens eko, som säljer ekologiska produkter för hem och trädgård eftersom det var svårt att hitta detta på marknaden. Förutom växthus och egen brunn har vi även valt att installera solceller på taket för att minska klimatpåverkan genom att minska vår energiförbrukning. Det var en relativt stor investering, men har gett bättre avkastning än börsen. En annan del i mitt miljöengagemang måste jag säga är min cykel. Jag älskar att cykla och har en Brompton som jag cyklar med överallt. Det är en enorm frihetskänsla!

Hur menar du med att du cyklar överallt, du är ju på kundmöten, intervjuer med kandidater och så vidare?

Jag menar verkligen överallt! Det är både en ekonomisk fördel, bra för hälsan och dessutom bra för miljön. Jag kan liksom inte motivera att jag åker runt med vår gamla bil, krypköra i köer, bli sur på köerna och svära över att det tar lång tid. För att sedan köra till en parkering och, leta efter en parkeringsplats och betala för den. Sedan gå till det stället jag egentligen ska till. Det går liksom inte inte ihop på något sätt. Nu viker jag ut cykeln och cyklar direkt dit jag ska, inget krångel. Jag hoppas fler och fler människor ser alla stora fördelar med att cykla mer och ställa bilen hemma.