David, en grymt driven utvecklare och Scrum Master

28 september 2018

Hallå David, vad är du för filur?

Jag är mjukvaruutvecklare och har arbetat som konsult på Ictech sedan 2015. Just nu sitter jag på ett ganska nytt uppdrag hos Avinode. Förutom jobbet så är jag mycket intresserad av teknik och karate. Just nu hinner jag inte med så mycket teknikprojekt eller karate för jag har en liten dotter som jag lägger all min lediga tid på.

Vad fick dig att börja plugga till ingenjör från början?

Jag hade ingen dröm om att bli mjukvaruutvecklare men däremot var det självklart att jag skulle bli ingenjör. Jag programmerade mycket på fritiden när jag var yngre så det kändes helt naturligt att jag skulle jobba med det. Rymd och matte har alltid varit stora intressen och egentligen ville jag läsa rymdteknik i Luleå men det var för långt bort. Då var civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik på Linköpings universitet ett perfekt val för mig.  

Varför flyttade du till Göteborg efter studierna?

Jag pluggade ihop med Oskar Rönnberg, som också är konsult på Ictech, och vi fick ett exjobb på RUAG Space i Göteborg. När vi fick exjobbet så började vi söka lägenheter på Blocket och det tog faktiskt bara några dagar innan vi flyttade ned till Göteborg. Då hängde vi 24/7 eftersom vi både bodde och jobbade ihop. Arbetet på RUAG gick ut på att simulera hur en GPS-signal påverkas när den propagerar från satellit till satellit genom atmosfären. Riktigt kul exjobb. Sen fick jag och Oskar jobb på ett större konsultbolag, där satt vi inhouse och jobbade med CI-utvecklingen och DevOps. Redan under detta första uppdrag i verkligheten fick jag upp ögonen för hur roligt det är att jobba med CI och verktygsstöd. Det är spännande att ha en så pass central roll i ett projekt, och jag gillar alltid när man kan effektivisera och förbättra processer. Efter det jobbade jag på uppdrag mot Ericsson där jag tog över som Scrum Master för teamet, kombinerat med egen teknisk utveckling. Utöver att facilitera teamets arbete arbetade jag med att kontinuerligt införa förbättringar i arbetssätt, verktyg och strategier för projektet som helhet. Jag hade även en mycket aktiv roll i flera agila forum på Ericsson.

Så varför sökte du dig vidare till Ictech?

Jag ville komma till ett mindre konsultföretag som var mer familjärt. Det är en skön känsla när alla kan namnen på varandra och känner varandra vilket kan vara svårt på större konsultbolag. På Ictech har även konsultcheferna jobbat med mjukvaruutveckling i ledande positioner så de kan det jag jobbar med. Jag gillar även det flexibla upplägget där man själv väljer lön, förmåner och semester. Ett sådant upplägg gör att jag aldrig behöver räkna semesterdagar som man brukade göra förr. Jag tar liksom den semestern jag vill ha och som går bra för kunden. Den flexibla lönemodellen ger även mer transparens i uppdraget. Jag får alltid veta vilka villkor som gäller mellan Ictech och kunden och vad jag får av det. Vi sitter liksom alltid på samma sida bordet och aldrig mitt emot varandra som i en vanlig löneförhandling.

Så du känner att rollen som konsult på Ictech passar dig bra?

Verkligen! Min chef och de andra funktionerna har mycket kontakter som bidrar till oändliga möjligheter. Jag hade aldrig haft de kontakterna och möjligheterna om jag sökt jobb själv. Det finns så mycket uppdrag och roliga tekniker jag själv inte har koll på.

Nu har du uppdrag på Avinode, vad gör du där?

Jag är Javautvecklare på Avinode och har vart där nu i sex månader. Jag jobbar med produktutveckling för deras bokningssystem för privatjet. Det finns nämligen massa rika filurer som vill åka privatjet och andra rika filurer som har privatjet stående hos flygbolag. Därför har Avinode har byggt en webbportal för att koppla ihop dem. Vi gör allt från backend till klienten till GUI.

Det låter superkul! Vad är din roll i projektet?

Jag är utvecklare i ett av de tre utvecklingsteam som Avinode har i Göteborg, och vi som team tar varje feature hela vägen från spec till implementation, från backend till frontend. Vi har inga specialister i teamen, utan alla utvecklare är överallt och vevar. Jag föredrar att jobba på det sättet där gränserna mellan ”ditt” och ”mitt” ansvar är lite suddiga. Jag vill att det ska vara fritt fram att göra förbättringar där jag ser dem. Till en början kan det vara diplomatiskt att hålla lite låg profil medan man lär sig bakgrunden till varför de beslut som har tagits faktiskt togs, men när saker inte fungerar vill jag fixa det. Jag har en tendens att lägga mig i saker, för jag kan inte vara tyst när jag ser möjligheter till förbättring.

Vilken är din drömroll eller drömuppdrag?

Jag har funderat på att ta mig uppåt i projekthierarkin. Antingen åt projektledarhållet, eller kanske som arkitekt eller produktägare. Jag skulle dock ha väldigt svårt att släppa tekniken och utvecklingen. För att vara förtroendeingivande i dessa roller tycker jag att man ska vara väldigt tekniskt duktig, och jag vet inte riktigt när jag kan dra gränsen. Jag vill ju också sakta men säkert närma mig mitt stora intresse rymd igen. Back to space liksom!