REDO2: Ljudets roll i framtidens fjärrstyrda fordon.

Hur kan ljud hjälpa en fjärroperatör att hålla rätt hastighet? Inom forskningsprojektet REDO2 utforskar Ictech tillsammans med våra partners bland annat hur ljuddesign kan förbättra upplevelsen och kontrollen vid fjärrstyrning av vägfordon. Genom att experimentera med olika ljud, från traditionella elbilsljud till subtila hastighetsindikatorer, undersöker forskarna nya sätt att optimera operatörens uppfattning och säkerhet. Vi fångade Pontus Larsson, vår Human Factors Specialist och ljuddesigner, i samband med en simulatorstudie och ställde några frågor.

Hej Pontus, vill du berätta kort om vad REDO2 är och vad denna simulatorstudie ämnar att ta reda på?

REDO2 är ett Vinnova-finansierat forskningsprojekt där Ictech tillsammans med andra partners från akademin och industrin bland annat undersöker hur man på bästa sätt ska utforma system för fjärrstyrning av vägfordon, så som personbilar och lastbilar. I just detta experiment undersöker vi hur ljud kan förbättra fjärroperatörens förmåga att hålla rätt hastighet. Vi testar dels ett vanligt ljud liknande det man upplever när man kör en elbil, och dels ett ljud där vi har designat små subtila tillägg till det vanliga ljudet. Det tror vi gör att man får en bättre uppfattning om hur fort man faktiskt kör. En elbil är ju ganska tyst, speciellt i låga hastigheter. Det som är speciellt med fjärrstyrning är att man kan designa förarmiljön lite som man vill eftersom föraren/operatören inte befinner sig i den faktiska fordonsmiljön. Därmed kan man ju försöka hitta nya sätt att utforma det som operatören hör, ser och känner och på så sätt hjälpa denne att kontrollera fjärrfordonet på ett så säkert och effektivt sätt som möjligt. 

Simulatorstudie REDO2, Pontus Larsson som testledare och Jonna Persson som försöksperson.

 

Vilka är mer med i REDO2?

I denna studie som vi utför hos VTI (projektledare för REDO2) samarbetar vi med vår REDO2-partner Innobrain. Ictech har utformat själva studien tillsammans med Innobrain. Vi på Ictech har byggt simulatormjukvaran, gjort designen av ljudrenderingen och fokuserat på mätning av körprestanda och upplevelse. Innobrain bidrar med sin expertis inom området mätning och analys av hjärnaktivitet. Själva operatörsbordet är utformat och byggt av en annan REDO2-partner, CDE, som är specialiserade på att utforma just miljöer för fjärrstyrning och fjärrövervakning. 

Försökspersonerna har ett EEG-band på sig, vad mäter det?

Med hjälp av EEG-bandet och Innobrains analysmjukvara kan vi få fram mätvärden av försökspersonernas hjärnaktivitet under körningarna. På så sätt få ett objektivt mått på om till exempel ljudet förändrar hur kognitivt belastad eller trött man blir. Vi vill ju helst att man både rent objektivt kör bättre med ljudet men också att det blir enklare kognitivt för operatören när denne har ljudet på.

Vad får ni för feedback av försökspersonerna efter avslutat test?

Vi ställer också frågor under testets gång, till exempel om ljudet upplevs som störande eller om det är till hjälp, om hur närvarande man är i miljön och hur stor arbetsbelastningen är under körningarna. Den spontana feedbacken vi fått från försökspersonerna är att ljud i allmänhet är väldigt viktigt för körningen och att det specialdesignade ljudet verkar fungera! Men analysen av data kommer naturligtvis ge ett mer exakt svar på om så är fallet eller inte.

Kommer det komma fler simulatorstudier inom ramen för REDO2?

Ja, denna studie handlade ju om att manuellt köra fordon på distans och vi har gjort andra sådana studier inom REDO och REDO2 men nu så planerar vi att göra experiment med fjärroperation även ur ett assistans- och övervakningsperspektiv. Där har operatören hand om en hel flotta automatiserade fordon som kräver tillsyn och hjälp då och då. 

Spännande! Då får vi hålla utkik efter nästa experiment. Tack för pratstunden, Pontus.

FÖRFATTARE

Du kanske även gillar...