Kvinnor inom tech: Gör plats för tillväxt och innovation

Vi närmar oss Internationella Kvinnodagen som är en viktig dag. Men för oss på Ictech räcker den inte riktigt till för att vi ska hinna med att fira kvinnors framgångar och lobba för ökad jämställdhet, inte minst inom techbranschen. Därför dedikerar vi hela mars månad till att fokusera på kvinnor inom tech. Det är dags att göra plats för tillväxt och innovation!

Varför är en jämställd techbransch viktig?

En jämställd techbransch är inte bara en fråga om rättvisa, inkludering och mångfald. Det handlar också om tillväxt och innovation. En jämställd techbransch är en strategisk fördel för teknikföretag och samhället som helhet. Genom att inkludera alla talanger oavsett kön eller könstillhörighet kan vi utnyttja hela arbetskraftens potential och bidra till ökad produktivitet och ekonomisk tillväxt.

Att bortse från kvinnors potential som tekniska innovatörer begränsar också vår förmåga att utveckla innovationer. Vi går miste om talanger och perspektiv som är viktiga för att skapa smarta lösningar på dagens och framtidens problem.

En jämställd techbransch innebär också att vi representerar kvinnor och icke-binära. När kvinnor och icke-binära personer syns fungerar de som förebilder för kommande generationer av unga människor. Det uppmuntrar fler att satsa på en karriär inom teknik och bidrar till en ökad mångfald. Dessutom är företag som satsar på mångfald och inkludering mer attraktiva för kunder och investerare.

Det här är inget vi hittar på. Flertalet studier visar att team med olika kön och bakgrunder tenderar att vara mer innovativa och att företag med störst andel kvinnor i styrelsen uppnår bättre resultat jämfört med de med minst andel.

Kvinnor inom tech

Ictech – ett konsultbolag fullt av möjligheter för kvinnor

Vi vill att Ictech ska vara en inkluderande arbetsplats för alla, oavsett kön, könstillhörighet, ålder, bakgrund eller religion. Målet är att alla ska vilja jobba hos oss och trivas här. Som en del i vårt arbete med inkludering har vi satsat stort på att öka andelen kvinnliga konsulter. Vi har hittills bland annat:

  • Ingått partnerskap och anordnat event tillsammans med Tjejer Kodar, Sveriges största community för kvinnor intresserade av tech.
  • Gått en utbildning hos Pink Programming för att få mer kunskap om jämställdhet och inkludering i techbranschen. 
  • Undersökt, diskuterat och analyserat vår organisationskultur, vilket är en superviktig del i att skapa en inkluderande arbetsplats, särskilt för kvinnor.
  • Bjudit in föreläsare inom jämställdhet, mångfald och inkludering.
  • Organiserat workshops för att förstå hur fördomar och preferenser kan påverka beslut i rekrytering och identifiera hur vi kan förbättra vår rekrytering.
  • Anordnat regelbundna “Kvinnoluncher” för att diskutera utmaningar och utbyta erfarenheter, vilket visat sig vara ett vinnande koncept på Ictech.

Kvinnorna på Ictech blir bara fler och fler

Idag har Ictech kvinnliga ordföranden i alla våra bolagsstyrelser. På chefsposterna för hela koncernen sitter 30% kvinnor och i Göteborg över 40% kvinnor. Bara under senaste året har samtliga kontor ökat andelen kvinnliga medarbetare, i Linköping har vi exempelvis gått från 5% till 16%. Där slår vi resten av techbranschen med sitt genomsnitt på 7%.

Däremot släpar vi efter jämfört med konsultbranschen som helhet som ligger på 34%. Till det säger vi: challenge accepted!

Kvinnor inom tech: Möt våra vassa kvinnliga konsulter

På Ictech har vi ett helt gäng vassa kvinnor som bidrar till vår framgång varje dag. Under mars månad kommer vi att lyfta fram några av dem. Spana in vår LinkedIn och Instagram för att ta del av deras kunskap, kompetens, tips och insikter.

“Som UX designer strävar jag efter meningsfull design”Du kommer exempelvis få lära känna Lovisa, vår smarta verksamhetsutvecklare som gjort en ordentlig karriärresa, Caterina, vår duktiga mjukvaruutvecklare, Ellen som är en stjärna på systemutveckling (och padel), och vår smarta UX Designer Johanna.

UX designers inom tech

Mat, mingel och Metaverse – häng med!

21 mars bjuder vi in till en inspirerande kväll hos Ictech i Göteborg där mingel, mat och Metaverse står på schemat. Eventet vänder sig till alla kvinnor och icke-binära inom tech, och även till den som är engagerad i inkluderingsfrågor i branschen.


Linda U Johansson, digital strateg med djup erfarenhet inom AI och Metaverse, kommer att dela med sig av de senaste digitala trenderna och ge oss en inblick i teknikens framtid. Vi kommer även bjuda på mat, dryck och roliga aktiviteter.

Vi svidar om till rosa och rockar en ny logga 

Förutom att vi kommer att fira med rosa tårta den åttonde mars kommer vi att uppträda i ny skrud och klä vår logga i rosa under hela mars månad för att uppmärksamma kvinnor inom tech. Låt oss växa tillsammans, oavsett vem du är!

Vill du jobba på ett konsultbolag som satsar på jämställdhet, inkludering och mångfald? Spana in vår hemsida eller skicka oss en spontan ansökan redan idag!

FÖRFATTARE

Du kanske även gillar...

Recension Ictech
company

En ärlig recension: 5 svagheter vi har på Ictech

Att bli ombedd att berätta om sina svagheter, eller vi menar förbättringsområden, har vi väl alla varit med om i en intervjusituation? Med självinsikt kommer man långt så vi ville ställa oss samma fråga.