“På Ictech har jag en nära relation med min konsultchef”

Maria är en av Ictechs projektledare. Med sinne för struktur och en stor portion kreativitet är hon en problemlösare av rang som tycker att nästan allt som går att projektleda är kul. Hennes längtan tillbaka till IT ledde henne till rollen som konsult på Ictech. När Maria inte projektleder eller håller på med IT-utveckling skapar hon gärna med hjälp av gröna fingrar eller snabba stickor.

Hej Maria! Du är konsult och projektledare på Ictech, berätta?

Jag jobbar som projektledare och har varit på Ictech i två och ett halvt år och har haft tre olika uppdrag hittills. Nu är jag på ett före detta Volvo-bolag där jag jobbar med branding och implementering av ett nytt CRM-system. Det är väldigt spännande för det är ett stort bolag som knoppats av och blivit nästan som ett startup-bolag, fast med ett par tusen anställda. Vi måste se till att allt finns på plats för att företaget ska fungera – från infrastruktur till arbetssätt och branding. Att komma från ett storbolag som ska gå in i ett mindre bolag innebär att det inte finns någon stor paraplyorganisation som hjälper till. Istället behöver man ta egna beslut och göra saker och ting själv. Jag tycker att det är jättespännande och jätteroligt.

Du är superkompetent inom projektledning och har hjälpt ett gäng kunder på ganska kort tid. Finns det något du inte kan projektleda?

Min specialitet är projektledning. Jag är ganska bred och skulle nog kunna projektleda nästan vad som helst. Kanske inte byggnation för det kräver en särskild kunskap. Men IT-utveckling, verksamhetsutveckling, branding – egentligen allt som behöver struktureras upp och brytas ner där det finns ett behov av att kommunicera – kan jag projektleda.

Det handlar mycket om att vara lyhörd för hur uppgiften ser ut och vad kunden vill få ut. Vilken nytta vill man uppnå? Vilka är intresserade? Vem är bestämmer och vem betalar? Sedan kan man i stort sett projektleda vad som helst. Det är väl kanske en av mina styrkor – jag måste inte ha en specifik sak jag projektleder – utan det kan vara lite vad som helst. Jag tycker också att det mesta är roligt. När man väl sätter sig in i något är nästan allt intressant att jobba med.

”På Ictech har jag en nära relation med min konsultchef”, säger Maria på Ictech.

”I min roll som projektledare handlar mycket om att vara lyhörd för hur uppgiften ser ut och vad kunden vill få ut. Jag tycker också att det mesta är roligt.”

Maria, Projektledare på Ictech.

Behöver man teknisk kunskap för att vara projektledare inom IT?

När det kommer till djupt tekniska saker förlitar jag mig på mina teammedlemmar, mina utvecklare eller arkitekter. Jag förstår tekniken till en viss nivå och förstår därmed när vi är på väg åt fel håll, har ett problem vi måste reda ut och vem bör vi prata med för att lösa problemet. Jag kan också ganska bra förklara en svår teknisk lösning för någon som inte alls är tekniskt insatt. De tekniska besluten tas av rätt personer, de som kan tekniken. Men jag kan se till att besluten tas, att de kommuniceras och att de följs.

Hur kommer det sig att du började jobba som konsult på just Ictech?

Jag såg en annons på LinkedIn där Ictech sökte en projektledare. Jag hade jobbat som fastanställd på ett statligt verk i fem år. Innan det hade jag jobbat som konsult inom IT och verksamhetsutveckling. Och jag kände en längtan tillbaka till IT. Jag hade jobbat mycket med verksamhetsutveckling i en miljö och struktur som var ganska långsam, där det tar lång tid att ta beslut och få igenom saker. Som person är jag ganska driven och till slut märkte jag att jag blev frustrerad, till en gräns att det nästan blev depression, för att det gick så långsamt. Jag kände att jag måste göra någonting – jag måste byta jobb. Därför sökte jag flera olika projektledaruppdrag, men fastnade för Ictech som konsultbolag.

Vad var det som fick dig att fastna för Ictech som konsultbolag?

Ictech skiljer sig ganska mycket från andra konsultbolag på det sättet att de utgår från människorna som jobbar här och vilka behov de har – och de gör det på riktigt. De lägger både tid och pengar på att se till att konsulterna har det bra och får jobba med det de vill i så stor utsträckning som möjligt. Det är nog den största skillnaden tror jag – att jag känner mig sedd som människa, för den jag är. Jag är inte bara är en siffra i statistiken som drar in pengar. Ictech har i första hand fokus på människan och inte på vinsten. Det skulle jag säga är den största skillnaden och styrkan. Så jag trivs väldigt bra på Ictech.

”På Ictech känner jag mig sedd som människa, för den jag är. Jag är inte bara är en siffra i statistiken som drar in pengar.
Ictech har i första hand fokus på människan och inte på vinsten.”

Maria, Projektledare på Ictech.

Du är en av de konsulter på Ictech som valt en flexibel lönemodell. Vilka är fördelarna med den?

Det var en av de saker som gjorde att jag valde Ictech som konsultbolag. Just den här friheten att själv bestämma vad man vill lägga sina pengar på, som pensionssparande eller kompetensutveckling, tilltalade mig väldigt mycket. När jag väl hade byggt upp en pott med pengar som säkerhet om jag skulle bli sjuk, kändes det som den ultimata lönemodell för mig.

Jag har också nått en nivå i min karriär där jag känner att jag vet vad jag vill, vem jag är och vad jag vill göra arbetsmässigt. Jag har inte samma behov av utvecklingssamtal, som mest varit något man varit tvungen att göra och som inte gett mig som mycket. På Ictech har jag istället en nära relation med min konsultchef som jag känner att jag kan ringa och få stöttning av när jag vill. Det känns väldigt tryggt.

”På Ictech har jag en nära relation med min konsultchef som jag känner att jag kan ringa och få stöttning av när jag vill.
Det känns väldigt tryggt.”

Maria, Projektledare på Ictech.

Har du något extra härligt Ictech-minne du vill dela med dig av?

10-årsjubileet i höstas var väldigt speciellt. Det kändes verkligen lyxigt att få vara på Strandbadens spahotell. Hela arrangemanget var så välgjort och så väl genomtänkt. Det kommer jag att komma ihåg länge. Vi fick ta med vår respektive och hade det väldigt trevligt hela helgen. Det är också en styrka hos Ictech. De är väldigt duktiga på att ordna många aktiviteter som passar olika intressen.

”10-årsjubileet som vi blev inbjudna till i höstas var väldigt speciellt. Hela arrangemanget var så välgjort och så väl genomtänkt. Det är en styrka hos Ictech. De är väldigt duktiga på att ordna många aktiviteter som passar olika intressen.”

Maria, Projektledare på Ictech.

När du inte projektleder eller håller på med IT-utveckling, vad gör du då?

Det är lite säsongsberoende. På sommaren är det odling och trädgårdsarbete som gäller. Jag började odla grönsaker hemma i trädgården för ett par år sedan och nu har vi tre mindre växthus och hela den ena gräsmattan där barnen spelade fotboll när de var små är idag bara odlingslådor. Min man har även börjat så smått intressera sig för odling, vilket var anledningen till att vi fick bygga ett nytt växthus förra sommaren – han ville börja odla chili.

På vintern är det mer handarbete. Jag har upptäckt att jag är väldigt kreativ som person, och det får jag också ut mycket i min roll som projektledare, att skapa saker. Det har jag ett jättestort behov av. Just nu är det mycket stickning, men jag är också intresserad av keramik och har en stor dröm om att få lära mig att dreja.

Vet du om att Ictech finns på Instagram? Kika in, vetja.

FÖRFATTARE

Du kanske även gillar...

Recension Ictech
company

En ärlig recension: 5 svagheter vi har på Ictech

Att bli ombedd att berätta om sina svagheter, eller vi menar förbättringsområden, har vi väl alla varit med om i en intervjusituation? Med självinsikt kommer man långt så vi ville ställa oss samma fråga.