“Att jobba som konsult på Ictech är det bästa någonsin. Jag stormtrivs.”

Möt John, en av Ictechs unga och ambitiösa produktägare och spindeln i nätet för ett storskaligt projekt inom autonoma fordon. När John för första gången klev in på Ictechs kontor slogs han av den unika auran företaget utstrålade – seriösa och professionella, men samtidigt ganska chill. Från dag ett har han stormtrivts. Förutom jobbet och kollegorna tycker han om att vakna upp till sin alltid lyckliga ”lilla fluffboll”, hunden Chilli.

Hej John! Du är konsult och produktägare på Ictech. Vad gör du då?

Ja, jag är konsult och produktägare i ett ganska stort projekt inom autonoma fordon. I projektet har vi en projektledning som bestämmer riktning och tar de stora besluten. Men sedan måste det manifestera sig i jobb för de olika teamen och det är där en produktägare kommer in. Min roll innebär att jag ser till att teamen har en backlog med arbetsuppgifter och organiserar och prioriterar dom, så att teamen vet vad de ska göra och projektledningen vet vad som blir gjort. Det är ett pussel med arbetspaket man ska lägga helt enkelt.

Det är också viktigt med kommunikation. Det finns många personer i projektet; Verification Leads, Design Leads, Release Champions, Scrum Masters och team som testar systemen, till exempel. Så att ha koll på de olika teamen och personerna och vem man ska vända sig till för olika saker är väldigt hälsosamt. Om någon inte kan gå vidare med en viss del i projektet är det mitt ansvar att veta vem vi ska prata med för att komma vidare.

“Ictech verkade ha så bra värderingar och en bra inställning till hela teknikbranschen. Så det kändes som rätt väg för mig att gå.
Och det ångrar jag inte. Det här är absolut det bästa jobbet jag haft.”

John Bergsten, Produktägare på Ictech

Vad är mest spännande med att jobba inom autonoma fordon?

Produkten vi jobbar med just nu är en kamera som till exempel identifierar saker såsom körfält och skickar informationen till bilen så att den kör innanför körfältet vid självkörning. Det som inledningsvis gjorde det intressant för mig var att det är väldigt komplext med komplicerade system som ska fungera tillsammans. Sedan blev det ännu med intressant när jag insåg hur viktigt det är med kvalitet. Fordonsindustrin har rigida regelverk som man måste förhålla sig till. Man kan inte bara göra en pryl man tycker ser bra ut, släppa den och hoppas att det funkar. En produkt måste vara testad på flera olika nivåer och kravhantering är jätteviktigt.

Produkten jag jobbar med är också ganska relaterbar. Sätter jag mig i en modern bil och slår på autopilot så kör bilen själv. Då vet jag att datan kommer in via en kamera, översätts, skickas ut och så styrs hjulen från en annan dator så att bilen kör på ett säkert sätt. Det är coolt.

”Att jobba som konsult på Ictech är det bästa någonsin. Jag stormtrivs”, säger John på Ictech.

“Produkten vi jobbar med just nu är en kamera som identifierar saker såsom körfält och skickar informationen till bilen så att den kör innanför körfältet vid självkörning. Det är väldigt komplext med komplicerade system som ska fungera tillsammans.”

John Bergsten, Produktägare på Ictech

Hur kommer det sig att du började jobba som konsult på Ictech?

Det var Rasmus, en Ictech-kollega och gammal studiekompis som tipsade mig. Jag hade tagit min examen rätt nyligen och kände att jag ville göra något nytt . Rasmus beskrev Ictech som att alla företag säger hur mycket de bryr sig om sina anställda och att det ska vara personligt och nära. Skillnaden med Ictech är att de faktiskt menar det också. 

När jag kom in på intervju slogs jag direkt av den unika aura som företaget utstrålade – seriösa och professionella, men samtidigt ganska chill. Inställningen var att det viktigaste är att det blir bra saker av det. Det resonerade väldigt mycket med mig. Så jag började jobba som konsult på Ictech och det tog inte lång tid innan jag kände att det är det bästa någonsin. Och jag har stormtrivts sedan dess.

Produktägare John

Vad är det som gör att du stormtrivs på Ictech?

Det roligaste med Ictech är att vara på kontoret och träffa människorna. När man snackar med folket här känner man ett slags universellt intresse för saker – alla är nyfikna på allt. Oavsett ämne blir man bemött av den här nyfikenheten och det är riktigt najs. Det är nog bland det goaste med att vara konsult på Ictech.

Och sedan hela Ictechs koncept med frihet också. Det känns inte som att jag som anställd står på ett ställe och min arbetsgivare på ett helt annat. Utan vi står här tillsammans. Jag får friheter inom en ganska stor rymd och det är också en superstor grej med att jobba här.

“Jag började jobba som konsult på Ictech och det tog inte lång tid innan jag kände att – det här är det bästa någonsin
– och jag har stormtrivts sedan dess.”

John Bergsten, Produktägare på Ictech

Vad är den största fördelen med Ictechs flexibla lönemodell?

Det är friheten. Med min flexibla lönemodell har jag har ett arvode som jag förhåller mig till när jag sätter min lön. Då kan jag göra antaganden om hur mycket jag kommer att vara ledig. Är jag inte sjukledig översätts det i ledighet eller så kan jag ta ut en bonus eller köpa arbetsutrustning som jag behöver. Jag kan själv fatta beslut inom de här ramarna. Det blir heller inte så mycket förhandlande. Vill jag ha mer semester behöver jag inte argumentera för att jag förtjänar det. Utan så länge jag jobbat de här timmarna till det här arvodet, så kan jag räkna ut att jag förtjänar det. Det är superenkelt. 

“När man snackar med folket här känner man ett slags universellt intresse för saker – alla är nyfikna på någonting.
Oavsett ämne blir man bemött av den här nyfikenheten och det är riktigt najs.
Det är nog bland det goaste med att vara konsult på Ictech.”

John Bergsten, Produktägare på Ictech

Det har cirkulerat en del bilder på en viss liten hårboll här på Ictechs kontor. Berätta vem det är?

Det är min hund. Om du någonsin funderar på att skaffa hund, köp en Shetland sheepdog. Jag och min flickvän skaffade en för två år sedan och det är nog ingen på kontoret som inte vet om det. Jag har visat bilder för precis alla. Men den lilla hårbollen är det gladaste som finns. Det är svårt att inte vara lycklig när hon väcker mig varje morgon.

FÖRFATTARE

Du kanske även gillar...