“Ictech har en härlig flora av människor med olika bakgrund och kompetens”

Per-Åke är en av de konsulter på Ictech som varit med sedan starten. Tillsammans med personer han kände förtroende för och trivdes med byggde han upp Ictech från grunden – och har stannat kvar sedan dess. När Per-Åke inte jobbar med flöden i tekniska infrastrukturer som lösningsarkitekt producerar han gärna egen musik eller tar en löprunda.

Hej Per-Åke! Du jobbar som lösningsarkitekt på Ictech. Hur är det?

Ja, det stämmer. Min roll just nu är som lösningsarkitekt hos kunden Västtrafik. Det är en ganska ny roll för mig. Jag kommer från en embedded-bakgrund och har gjort en liten omställning till IT, vilket har varit väldigt spännande och roligt.

I rollen som lösningsarkitekt har jag det huvudsakliga ansvaret att realisera den övergripande företagsarkitekturen ner till det system som vi jobbar med att ta fram. Det handlar mycket om att skapa samma principer och synsätt tillsammans med resten av teamet, så att det passar in med den större arkitekturen. Jag och teamet jobbar tätt ihop, även med direkt utveckling, för att få en bra känsla för systemet.

Sedan brinner jag också mycket för hållbarhet, så det känns väldigt kul att ha ett uppdrag där man får vara med och bidra till ett hållbart resande.

”Ictech har en härlig flora av människor med olika bakgrund och kompetens”, säger Per-Åke på Ictech.

Vad är det som gör IT-området och företagsarkitektur så spännande?

För mig är det spännande för att det är nytt och innefattar många nya tekniker som jag inte stött på tidigare från embedded-världen. Jag stöter på utmaningar inom exempelvis säkerhet och hantering av personlig data. Just cybersäkerhet är något som bubblar upp mer och mer och det är väldigt intressant och utmanande att få sätta tänderna i det. Även att utveckla system på ett annat sätt – att få gå från monoliter till att ha systemet i sin egen lilla bubbla och sedan samverka med andra system och dra nytta av dessa – är väldigt roligt.

“Cybersäkerhet bubblar upp mer och mer och är väldigt intressant och utmanande att sätta tänderna i.
Även att utveckla system på ett annat sätt – att gå från monoliter till att ha systemet i sin egen lilla bubbla,
samverka med andra system och dra nytta av dessa – är väldigt roligt.”

Per-Åke, Lösningsarkitekt på Ictech

Du har jobbat som konsult på Ictech rätt länge, först med inbyggda system och nu inom IT. Berätta om hur din Ictech-resa började?

Ja, jag har varit med ganska länge, egentligen sedan starten. Som person gillar jag nya utmaningar och att lära mig nya saker och då var det en unik chans att få vara med och starta upp ett företag från grunden tillsammans med personer som jag känner ett väldigt stort förtroende för och tillit till och som jag trivs med. Det har varit en väldigt rolig resa hela vägen. Men det var nog först och främst nyfikenheten och att det var en spännande utmaning som gjorde att jag hoppade på tåget. En unik chans att lära sig någonting nytt helt enkelt.

”Det var en unik chans att få vara med och starta upp ett företag från grunden tillsammans med personer
som jag känner ett väldigt stort förtroende för och tillit till och som jag trivs med.”

Per-Åke, Lösningsarkitekt på Ictech

Och du är fortfarande här. Vad är det roligaste med att jobba på Ictech – vad får dig att stanna kvar?

Synsätt och perspektiv på saker och ting, oavsett om det gäller tekniska, arbetsrelaterade diskussioner eller mer vardagliga diskussioner. Inte minst nu under pandemin när man suttit hemma i sin egen lilla bubbla märker jag hur mycket jag saknat det, att ha de här diskussionerna och träffa de här människorna.  Sedan finns det även en väldigt stor tillit och förtroende från Ictech om man vill testa på nya saker. Att den möjligheten finns är en väldigt stor fördel som konsult på Ictech.

Lösningsarkitekt Per-Åke

Hur skiljer sig Ictech från andra konsultbolag, skulle du säga?

En stor skillnad som jag tycker mig se om jag jämför med tidigare arbetsplatser är att det finns en helt annan gemenskap. Det finns inga hierarkier och ingen prestige, utan det är väldigt öppet. Vill man diskutera något kan man göra det med vem man vill. Vill man ha information om företaget eller om man har åsikter om vad företaget gör, så är det väldigt öppet att prata om det. Det finns ingen instängdhet från vare sig ledningen eller andra delar av organisationen. Just transparensen tror jag skiljer sig åt. När fler förstår varför vi gör vissa saker och det finns en motivering, är det enklare att ställa sig bakom besluten. Det gör också att man känner sig involverad på ett helt annat sätt.

“På Ictech finns ingen hierarki eller prestige. Vill ha information om företaget eller om man har åsikter om vad företaget
gör så är det väldigt öppet att prata om det.”

Per-Åke, Lösningsarkitekt på Ictech

Som konsult på Ictech har du en flexibel lönemodell där du själv bestämmer hur mycket du jobbar och är ledig. Vad tycker du om den?

De största fördelarna är just att det är flexibelt och att du själv kan välja vad du vill fokusera på. För mig har det varit väldigt värdefullt att kunna få mer tid till familjen när jag behövt det. Just att kunna laborera med tiden – baserat på att det funkar med uppdraget – har varit jätte värdefullt. Det är en av de största fördelarna med Ictechs flexibla lönemodell.

“För mig har det varit väldigt värdefull att kunna få mer tid till familjen när jag behövt det de senaste åren.
Det är en av de största fördelarna med Ictechs flexibla lönemodell.”

Per-Åke, Lösningsarkitekt på Ictech

Ictechare verkar tycka om att ha kul och Ictech arrangerar cirka 40 olika event om året för sina anställda. Vad har varit bäst hittills?

Alla sammanhang där vi träffas, till exempel våra gemensamma konferensresor är väldigt utvecklande där man verkligen får chans att lära känna varandra och komma ihop som ett företag. Senaste konferensresan var i Berlin, där djupdök vi i olika frågor och hade många utvecklande samtal. Men vi passade också på att köra Trabant, lösa quiz på stan och ha trevliga middagar. Jag ser mycket fram emot nästa resa.

När du inte jobbar med cybersäkerhet och företagsarkitektur eller kör Trabant med kollegor i Berlin, vad gillar du att hitta på då?

Jag är musikintresserad och när tiden finns spelar jag gärna och producerar egen musik. Just nu har jag ett musikprojekt ihop med en kompis. Sedan springer jag en hel del också.

FÖRFATTARE

Du kanske även gillar...

Recension Ictech
company

En ärlig recension: 5 svagheter vi har på Ictech

Att bli ombedd att berätta om sina svagheter, eller vi menar förbättringsområden, har vi väl alla varit med om i en intervjusituation? Med självinsikt kommer man långt så vi ville ställa oss samma fråga.